Cześć, mam na imię Ula mam 21 lat. Aparat (zwykły metalowy) noszę od 17 kwietnia czyli 2 miesiące.
Moja wada to lekko krzywa 1 i okazało się że również zgryz krzyżowy którego normalnie dla zwykłego człowieka nie widać.
Ból o którym wszyscy tak mówią że jest nie do wytrzymania to wcale nie jest taki straszny ból.
Najabrzdziej wariowałam gdy ortodontka założyła mi gumki separacyjne( wtedy myślałam że nie wytrzymam) Dla nie wttajemniczonych - gumi separcyjne śa to takie małe gumeczki które się wkłada między zęby na ok tydzień przed założeniem apratu po to by zrobić szparki na pierścienie któresię montuje np na 6 tak jak u mnie.
Ja dodatkowo miałam założony łuk zaraz za zębami który miał mi przepchać w bok 3 zęby i to było koszmarne ponieważ łuk ten cioł mi jęcyk nie mogłam mówić jeść. Robiły mi się na języku odciski z korzeniem potem odpadały i lała się krew. Łuk ten miała nosić 3 lub 4 miesiące a nie minęło 2 kiedy zęby pięknie mi się rozeszły i można było go zdjąć( aż ortodontka była zdziwiona

)
Do Ewa: mi się bardzo ruszały i czasem ruszają 1 ale to bardzo dobrze bp szybko pójdzie kuracja. Potem jak już ortodonta uzna że są już proste to jeszcze do pół roku będziesz nosić aparat aby się to wysztstko zesztywniło i utrwaliło. Na 100% nic potem nie będzie się ruszało. Po zdjeciu stałego aparatu będziesz jeszcze nosić ok 2 lata ruchomy dla utrwalenia aby zęby się nie rozeszły.
Ja osobiście jestem bardzo zadowolona że wreszcie założyłam ten aparat. Zrobiła bym to dużo wcześniej ale nie maiała takiego funduszu.
Za swój aparat zapłaciłam 1100zł 17.kiwietnia 2009r żeby nie było że bardzo dawno i że to jakiś żart

Za wizytę płacę 40zł chyba że trzeba wymienić łuk to wtedy 80zł i uważam że jest to barfzo niska cena.
Do niezdecydowany: Na konsultację terzba mieć ze sobą zdjęcie PANTOMOGRAFICZNE czyli PANTOMOGRAF i nosić je ze sobą do każdego ortodonty na konsultację bo na 1 konsultacji nie można poprzestawać.
Ja byłam u 7 i dopiero 8 powiedział że narazie nie będziemy wyrywać zebów i nie wyrywaliśmy bo same się rozeszły

życzę powodzenia i jak by co to proszę pytać to mój mail
kulcia17@op.pl Pozdrawiam Ula